torsdag 5 maj 2011

Brunnsvikselever skriver om sin Brysselresa







140 000 människor i Europa är traffickingoffer. 80- 84 procent av dem är kvinnor, som utsätts för våld och våldtäkter.Trafficking är ett stort problem, människohandeln omsätter så mycket som 24 miljarder kronor bara i Europa.
*
I april reste vi på Allmänna linjen till Bryssel för att träffa europaparlamentarikerna Anna Hedh (s) och Eva-Britt Svensson (v). Båda jobbar starkt emot trafficking. EU har beslutat om maxstraff på tio år för traffickingbrott. I deras ögon är det inte tillräckligt.
Anna Hedh är ansvarig för att åtgärder mot detta görs, hon vill bl.a ha högre fängelsestraff, upp till 12 år, för de brott som är extra grova. Offren ska få juridisk hjälp, och man ska inte kunna bli utvisad från Europa igen, när man blivit tvingad att lämna sitt hemland en gång. Hon vill också ha igenom en lag om att de vinster som gjorts på verksamheten ska kunna beslagtas.
Eva- britt Svensson säger ”jag inser att trafficking är gränsövervakande och måste bestraffas i varje medlemsland, annars flyttar vi bara brottsligheten mellan länderna.”Båda jobbar hårt för de här frågorna, men möter ofta stort motstånd från i synnerhet män i parlamentet.
Eva- britt Svensson och Anna Hedh brinner båda för den här frågan, så vi håller tummarna att de får gehör för sitt arbete, och se till att många av de trångsynta herrarna i parlamentet får tummarna ur…
Nina Dahlgren, Jane Söråker, Leticia Dias Binga. Elever på Allmänna linjen, Brunnsviks folkhögskola

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar